Voedingsadvies

In ons moderne leven staan we er niet meer zo bij stil, onze verbintenis als mens met de natuur. Toch zijn wij een onderdeel van de natuur en ons bestaan wordt gevoed door de natuur. Een groot deel van wat we eten is dus bepalend voor hoe wij zijn en hoe wij ons voelen. Wat wij eten bepaald onze gezondheid voor een groot deel. Er zijn natuurlijk altijd externe factoren waar wij zelf geen invloed op hebben en die onze gezondheid mede bepalen zoals bijvoorbeeld luchtverontreiniging. Maar verder is elke hap die wij nemen een factor die onze gezondheid bepaald.

Uiteraard is elke hap een toevoeging van energie en energie hebben we nodig om te leven. Maar we kunnen daar teveel van nemen met overgewicht als gevolg. Elke hap is een bron, groot of klein, van vitaminen, mineralen en bouwstoffen. Belangrijk hiervan is om er niet te weinig van in te nemen.

En hier begint het dus lastig te worden. Om de juiste balans te vinden, wel genoeg vitaminen en mineralen maar niet te veel eten, moeten we de juiste voedingsmiddelen kiezen.

Onbalans in de voeding is dus een veroorzaker van gezondheids- problemen. Niet alleen de balans tussen vitaminen, mineralen, bouwstoffen en energie zijn bepalend maar ook de balans tussen Yin en Yang, warm en koud, verwarmend en verkoelend eten is van groot belang. Bij onbalans worden we ziek.

Deze onbalans uit zich in fysieke klachten zoals artritis, nacht zweten, constipatie, hoge bloeddruk, diabetes, leukopenie, om er maar enkele te noemen. Veel problemen zijn eenvoudig met voedings aanpassingen te behandelen zodat ze in veel gevallen geheel zullen verdwijnen.

Yin en Yang in Voeding: Volgens de TCG worden voedingsmiddelen en dranken beschouwd als Yin of Yang op basis van hun energetische en fysieke eigenschappen. Yin wordt geassocieerd met koeling, vochtigheid en passiviteit, terwijl Yang staat voor warmte, activiteit en stimulatie. Een evenwicht tussen Yin en Yang in voeding is van cruciaal belang om de lichaamsenergie, ook bekend als “Qi”, te ondersteunen en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Balans Bereiken: Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen Yin- en Yang-voedingsmiddelen om een harmonieuze energiestroom te behouden. Dit kan variëren afhankelijk van iemands individuele constitutie, omgevingsfactoren en gezondheidsbehoeften. Te veel Yin-voeding kan leiden tot koude en onderkoeling, terwijl een overmaat aan Yang-voeding hitte en ontstekingen kan veroorzaken.

Specifieke Toepassingen: In de TCG worden Yin en Yang ook toegepast op specifieke gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, als iemand last heeft van hittegerelateerde aandoeningen zoals ontstekingen, kunnen Yin-voedingsmiddelen en -kruiden helpen om de hitte te kalmeren. Omgekeerd kunnen mensen die last hebben van koude en zwakte profiteren van Yang-voedingsmiddelen om warmte en energie toe te voegen.

Er is een groeiende erkenning binnen de westerse medische gemeenschap dat een goede gezondheid begint in onze buik, met name in ons spijsverteringsstelsel en onze darmen. Het spijsverteringsstelsel speelt een cruciale rol bij het verteren van voedsel, het opnemen van voedingsstoffen en het elimineren van afvalstoffen. Daarnaast herbergt het spijsverteringsstelsel een complex ecosysteem van micro-organismen, bekend als de darmmicrobiota, die een grote invloed hebben op onze gezondheid en welzijn.

Enkele redenen waarom een goede gezondheid begint in onze buik zijn:

Darmgezondheid en Immuunsysteem: Ongeveer 70-80% van ons immuunsysteem bevindt zich in ons spijsverteringsstelsel. Een gezonde darmfunctie en een evenwichtige darmmicrobiota zijn essentieel voor een sterk immuunsysteem dat ons beschermt tegen infecties en ziekten.

Voedingsstoffenopname: Een goed functionerend spijsverteringsstelsel zorgt ervoor dat we de voedingsstoffen uit ons voedsel kunnen opnemen, zoals vitaminen, mineralen en macronutriënten die ons lichaam nodig heeft om te groeien, te herstellen en optimaal te functioneren.

Regulatie van Ontstekingen: Een ongezonde darmmicrobiota en een verstoord spijsverteringsstelsel kunnen bijdragen aan chronische ontstekingen in het lichaam, wat wordt geassocieerd met een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder auto-immuunziekten, hartziekten en diabetes.

Hersen-darm-as: Er is een sterke communicatie tussen de darm en de hersenen via wat bekend staat als de “hersen-darm-as”. Verstoringen in de darmgezondheid kunnen van invloed zijn op de hersenfunctie en mentaal welzijn, wat kan leiden tot stemmingsstoornissen en cognitieve problemen.

Stofwisseling en Gewicht: Er is bewijs dat de samenstelling van de darmmicrobiota van invloed kan zijn op stofwisselingsprocessen en het gewichtsbeheer. Een gezonde darmflora kan bijdragen aan een efficiënte stofwisseling en gewichtsbeheersing.

Vanwege deze belangrijke rol van het spijsverteringsstelsel en de darmen in onze algehele gezondheid, groeit het besef van het belang van het onderhouden van een gezonde darmflora en het bevorderen van een evenwichtige spijsvertering. Een evenwichtig dieet rijk aan vezelrijke voedingsmiddelen, prebiotica en probiotica kan bijdragen aan het ondersteunen van een gezonde darmfunctie en algemene gezondheid.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag