Traditionele Chinese Geneeskunde

Soms is het nodig, als er onaangename veranderingen zijn in ons dagelijks leven, om naar andere oplossingen te zoeken. We groeien op met de doctrine dat er maar één manier is om te genezen van een kwaal en dat is door die kwaal weg te nemen. Hetzij met medicijnen hetzij door middel van een operatie. En in die doctrine van de zelf gecreëerde veiligheid van de westerse medische wetenschap word door deze medici geen ruimte gelaten voor andere, veilige, eenvoudigere, oudere en door ervaring bewezen efficiënte manieren om van kwalen af te komen. Maar met het wegnemen van de kwaal op de westerse manier haal je niet de oorzaak weg waardoor je die kwaal hebt gekregen.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt er in eerste instantie gekeken naar de reden waarom de patiënt een kwaal kreeg. En door die oorzaak weg te nemen verdwijnt in de meeste gevallen ook de kwaal. Het is niet zo dat één van de twee methoden beter is dan de ander. Soms is een operatie de beste manier om een acuut probleem op te lossen.
In de moderne Chinese geneeskunst is nu juist die mix van de twee methoden, een symbiose van oost en west het voorbeeld voor het westen. In een Chinees ziekenhuis kun je medicijnen krijgen èn kruiden, acupunctuur en operatie. En hier ligt nu een mogelijkheid voor u. Dat u naast uw reguliere westerse behandeling ook naar de oorzaak op zoek kunt gaan en kunt laten behandelen. Dat u na uw westerse behandeling op zoek kunt naar een verdere behandeling om alsnog de oorzaak aan te pakken of om nog blijvende klachten te verminderen of te doen verdwijnen.

Het lichaam is een onderdeel van de natuur. Het is verbonden met de natuur. De energie van de aarde en de zon stroomt ook door ons lichaam. We krijgen die energie rechtstreeks door straling maar ook indirect doormiddel van ons eten. En zolang deze energie kan blijven stromen en we er niet te veel of te weinig van krijgen is alles goed, blijven we gezond. Maar als er onbalans ontstaat doordat we niet goed voor ons zelf zorgen worden we ziek. Onbalans ontstaat als we bijvoorbeeld eenzijdig eten of als er door bepaalde invloeden blokkades ontstaan in de energiestromen waardoor de energie zich ophoopt bij de blokkade.
Ook al lijkt in ons stadse leven dat de natuur ver weg is. Toch bestaan we ook in de stad van de natuur. Denk maar aan waar het eten vandaan komt. Een probleem van het moderne leven is dat we gewend zijn geraakt aan geproduceerd voedsel dat onze energie verstoord met ongewenste ingrediënten. Ook is het in balans blijven en leven van de natuurlijke energie heel moeilijk in ons drukke leven. Er is te veel drukte, te veel energie om ons heen. De mentale druk van de samenleving is als een snelkookpan waarin de energetische druk te snel oploopt en we uitgeput raken aan het eind van de dag. En hier wordt niet fysieke vermoeidheid van het werk bedoeld. Is het overdag de mentale druk van het werk, begint daarna de mentale druk van het sociale leven. Er is geen tijd en plaats meer om die energie opstapeling te stoppen.

De werkwijze van de TCG is dat eerst de oorzaak wordt opgespoord zodat die weggenomen kan worden. Doormiddel van acupunctuur, auriculopunctuur of Chinese medische massage worden blokkades weggenomen waarna de energie weer vrijelijk kan stromen. Eventueel aangevuld met natuurlijke medicijnen en voedingsadvies. Ook bewegen helpt de doorstroming van de energie. We bieden u herstellende en preventieve bewegingsoefeningen aan.
Dan wordt er gekeken of de gevolgen van de onbalans moeten worden behandeld. Meestal volstaat het dat de oorzaak wordt weggenomen omdat dan het gevolg ook verdwijnt. Als laatste krijgt u adviezen om herhaling te voorkomen zoals voedingsgewoontes aanpassen of door bewegingsoefeningen thuis te blijven doen.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag