Qi in balans

Maar wat is qi (zeg ‘tsjie’) precies? Qi is een vorm van energie zoals dat van een magneet die dit het meest duidelijk maakt. Met een magneet kun je andere materialen aantrekken en je kunt er elektriciteit mee maken. Er is een onzichtbare ‘kracht’ die de magneet trekt of duwt. Een idee is dat het komt van het nog niet ontdekte graviton deeltje, dat zorgt voor de aantrekkingskracht van de aarde alsof alles magnetisch is en aan de aarde vast plakt.
Deze basis energie is overal aanwezig en dus ook in ons lichaam. Al zijn we ons daar niet altijd bewust van. Een duidelijk voorbeeld van deze energie is het gevoel dat er iemand naar je kijkt. Je voelt op zo’n moment de energie van een ander op je gericht. Je kunt ook voelen dat een ander boos is of emotioneel. Qi is dus ook een soort informatie energie.
De hele dag neemt het lichaam energie op. Deze energie komt overal vandaan. Uit je voeding natuurlijk. Maar ook uit de zon of uit je telefoon. Het is daarom belangrijk dat de energie vrij kan stromen door het lichaam. Als er blokkades komen in de energiestromen gaat de energie zich daar ophopen en een teveel aan energie, een opeenhoping van energie heeft een verhitting van die plek tot gevolg. Zo’n verhitting is het best te vergelijken met zonnebrand. Het is niet de warmte van de zon die je verbrandt maar de stralingsenergie. De verhitting veroorzaakt beschadigingen waarop het lichaam fysiek gaat reageren.

En hier komen we op het vlak van aandoeningen en ziektes. Deze zijn dus het gevolg van een opeenstapeling van energie. De qi stagneert en we worden ziek. Hoe kun je dit stagneren van qi voorkomen?
Eigenlijk is het in balans brengen van je qi het in balans brengen van je lichaam in je leven. Alle invloeden, alle energie van buitenaf, hebben invloed op hoe we ons voelen en gedragen. Ons eten, ons werk en hoe we daar mee omgaan. Onze vrienden of collega’s of vereniging en de golf van interactie in zo’n groep welke tegenwoordig extra gevoed door de sociale media. Onze activiteiten zoals sport en de intensiteit daarvan. Alles kan ons uit balans brengen.
Het is niet direct het fysiek opbranden van onze energie door zwaar werk dat hier bedoelt word, al heeft een langdurige fysieke uitputting van het lichaam wel degelijk invloed op onze qi.

De qi in ons lichaam stroomt door meridianen zoals bloed door de aderen stroomt. Door elke meridiaan stroomt de qi apart met een bepaalde functie. Zo is er een

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag